2008. október 31., péntek

Ősz


Igyekszem mindennap sétálni. Kell. Ezeken a kisebb-rövidebb körutakról sosem érkezem haza "üres kézzel". Falevél, gesztenye miegyéb termést gyűjtögettek.
Mindenféle tökfélét is összevásároltam, mellé előveszem a már összegyűjtött halloweeni díszeket. Amelyek mikulásig, illetve első adventig díszítik a lakást.

2008. október 22., szerda

Ricottás-spenótos lasagne


A spenótos spagettihez a mártáshoz hagymát dinsztelek, rádobom a csíkokra vágott sonkát, a nagyobb darabokra vágott gombát és a karikára szeletelt sárgarépát. Bele a spenót, só, bors, kakukkfű, bazsalikom, és fokhagyma. Randa, de finom. Sajttal megszórva tálalom.


A spenótos lasagne jóval mutatósabb, és egyszerűbb.
1 fej hagyma
1 tasak mirelit spenót vagy kiló friss
1 doboz ricotta
bors
kakukkfű
szerecsendió
1 gerezd fokhagyma
fél doboz lasagne tészta
sajt a tetejére
1 dl tejszín
A jénaiba: kis vaj és zsemlemorzsa

Hagymát dinsztelek, rádobom a spenótot, bele a ricotta, só, bors, kakukkfű, fokhagyma, szerecsendió. A kivajazott, zsemlemorzsázott jénaiba egy sor tészta, egy sor mártás kerül. A tetejét megöntözöm tejszínnel és megszórom sajttal. Húsz perc légkeverésen és kész a vacsi.
Fokhagymás joghurttal nyakon öntött zöld salátával tökéletes.

2008. október 21., kedd

Lépcsőház

Ha már nincs kertem és még erkélyem se, legalább a lépcsőházban "kertészkedhetek". Legújabb szerzeményem, a reggeli piacmustráról, a kis árvácskák. Hallottam, ahogy a szomszéd nénik dicsérik milyen szépek. Hangosan is beszélnek, és nem is tudják, hogy itthon vagyok, szabit vettem ki, hogy legyen időm a szakdolgozatom megírására. De örülök, ha legalább az anyagokat annyira rendbe szedem ennyi idő alatt, hogy azon igazán el is tudjak indulni. Szóval, behallatszott, hogy örömködnek a kis szépségeken. Jó érzés, ha másnak is melegséget szerez egy apróság.

2008. október 20., hétfő

Határok

Az ember a legjobban azokban tud csalódni, akik a legközelebb állnak hozzá. Hiszen, akit szeretünk, attól várnánk utoljára, hogy megbántson, eláruljon. Ezért is tud ez fájni a legjobban. Ilyen helyzetben annyira le lehet bénulni, hogy tehetetlenül ver a szív és jár az agy tovább. Mint egy robot. S minél inkább képesek vagyunk ilyenkor mechanikusan cselekedni, annál jobban megvédjük önmagunkat.

A baj csak az, hogy utóbb, de még inkább előbb dönteni kell, aminek már a tudata is teljesen kikészíti a lelket. Ilyenkor hajlamosak vagyunk bármeddig elmenni, mert még hinni szeretnénk. De meddig csináljuk ezt? Mindaddig míg egy szép napon fel nem tesszük magunkban a nagy kérdést: hol van a legvégső határ?

2008. október 19., vasárnap

Otthon-itthon



Három napot voltam otthon, azaz Budapesten, ilyenkor mindig rájövök, hogy mennyire hiányzik a lüktetés. De ennyi idő alatt már vágyom vissza "vidékre" ahol már megszoktam, és megszerettem. Erre abból jövök rá, hogy mennyire kritikus vagyok a szülővárosommal. A legnehezebb elfogadnom a koszos utcákat. Na nem mintha öt éve, amikor elköltöztem, nem így lett volna, de most szembetűnik a különbség, hogy ismerem a tisztát. Budapesten, főleg a belvárosban mindenhol ilyen-olyan egységes és elfolyó ürülék, csík, üdítős palackok, használt papírzsebkendők, kifolyt piás palackok vannak. Itt nem. Itt nyugodtan le lehet vinni a gyereket az utcára sétálni. Ott fizikailag rosszul voltam, ahogy a barátnőmmel és a másfél éves kislányával sétáltunk az Andrássy úton.

Persze, mindez ellenére, pillanatok alatt felveszem a ritmust, visszarázódok a tömegbe, rutinosan a szemetet és foltokat átlépkedve táncolok az utcán, és hangosan nevetek azon, hogy este 7-kor vásárolni indulunk, és nem a lefekvésre készülünk. S összpontosítok a szépségekre.

2008. október 17., péntek

Kålpudding med lingon - och äppelsalsa, azaz Kelkáposzta felfújt vörösáfonya és alma szósszal



A svédek kålpudding-ja (ejtsd:kólpuding) hasonló a mi rakott kelkáposztánkhoz. Még a fűszerek is szinte ugyanazok, mégis teljesen más íze van. Úgy tudom karácsonykor eszik, legalábbis tavaly, amikor a svéd sógornőm családjánál töltöttük a szentestét, ez is a menü része volt.
Vörös áfonya lekvárral fogyasztják, ami nem édes, mint a mi dzsemjeink. A receptben salsa-t kínálnak hozzá. Ez utóbbihoz mélyhűtött vörös, azaz piros áfonyát kell vennünk. De egyszerűbb az Ikeában beszerezni a lingonsyl-t, a vörös áfonya lekvárt. Egyszerű felismerni, ezt adják a köttbullarhoz, a közismert húsgolyókhoz is. Sok receptet néztám át, vannak, akik barnaszósszal eszik.

Ez a recept a már korábban emlegetett Alla Hjärtans Recept könyvből van. Ebben nincs hagyma, de emlékszem, hogy amit én ettem abban volt. Sőt úgy dereng, mintha az karamellizált lett volna. Így én ennek megfelelően egészítettem ki a receptet. Amúgy, hasonlóan a mi klasszikus eledeleinkhez, ezt is ezerféleképpen készítik, ahány ház, annyi szokás.


Kålpudding med lingon- och äppelsalsa - Káposzta felfújt vörös áfonya és alma szósszal

1 dl rizs
3 dl tej
400 g marhahús
1 tk
1 mk őrölt bors
1 tojás
1 kisebb kelkáposzta darab kb. 300 g
10 dkg olvasztott margarin
1 nagyobb sonka hagyma

Vörös áfonya és almaszósz:
3 dl mélyhűtött vörös áfonya
3 ek. porcukor
1 alma
fél citrom leve

A tejben megfőztem a rizst, mintha tejberizst készítenék. Mivel ezt mindig leégetem, ha csak tejet teszek bele, vízzel hígítottam. Majd bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, hadd melegedjen elő.
A húst összekevertem a sóval, borssal és a tojással. A kelkáposztát levelekre szedtem és forrásban lévő vízben 2-3 perc alatt előfőztem, majd leszűrtem. A hagymát a felolvasztott vaj felében lassú tűz alatt megkaramellizáltam. A jénait kivajaztam, majd az alját kibéleltem a káposzta felével, erre halmoztam a hagymával elkevert húsos masszát, és a tetejét betakartam a megmaradt kelkáposztával. Letakartam alufóliával, és csaknem félóra alatt készre sütöttem légkeverésen.

Mi lekvárral ettük.
A szószt így kell elkészíteni:
Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citrommal, hozzáadjuk a cukrot és a vörös áfonyát, és összerottyantjuk. A káposzta mellé kínáljuk.

2008. október 15., szerda

Titok

Másfél évvel ezelőtt vették le a vért a genetikai vizsgálathoz. Bár az eredményt ellenőrzik, azaz újra elvégzik a vizsgálatot, részben már tudom, valószínűsíthetően örököltem a betegséget, amitől a legtöbb nő retteg. De nekem így könnyebb, mert tudom, vigyáznom kell magamra. Mert így sem biztos, hogy beteg is leszek. Sőt, tudom, nem leszek az!

Ám ennek a napnak szépsége is van, aminek titkát őriznem még.

2008. október 14., kedd

Tányérok




Évek óta tetszenek a romantikus tányérok. Nem vonz, hogy teljes készleteim legyenek, az némelyik darabból már giccsesnek is tűnhetne. A mostani letisztult, gyakran kocka alakúak is tetszenek. Nehéz választani belőlük. Bár egy-egy darabot költséghatékonyabb lenne megvenni, de H. szerint mindenből kettőt kell venni. Párosan szép az élet.


2008. október 13., hétfő

Füge


Egész évben fügét szerettem volna enni, de valahogy nincsen szerencsém vele. Többen is ígérték, hogy hoznak...nem kaptam. Aztán kedvenc sógor bácsim (az maci egyetlen egy testvére) jószívűen félretett nekem abból, amit ő is a szomszéd nénitől kapott. Mikor gondosan betettem a táskámba már láttam lelki szemeim előtt a mascarponés fügét, amit Macival jóízűen fogyasztunk el úgy, hogy közben nosztalgiázunk a Horvátországi nyaralásokon. E helyett viszont a hosszú úttól undormánnyá tört össze a gyümölcs és legnagyobb bánatomra a kukában landolt.
A kaktusz füge nem kárpótolt, jópofa, de tele van maggal, mint a gránát alma, és kevésbé finom.

2008. október 12., vasárnap

Egyetemi "büfé"

Budapesti Média Intézet - Szegedi Tudományegyetem. Büfé. No comment.

Fűszeres rizsesrák


A recept egy svéd könyvből van, címe, ha jól fordítom: Recept minden szívnek. Eredetiben: Alla Hjärtans Recept. S a Szív és Tüdő Alapítvány kiadásában jelent meg, és a svéd gyógyszertárak terjesztik. Ha nem jól értelmeztem, várom a segítséget!

Amúgy nagyon könnyű, és végtelenül hamar készen van, még akkor is ha a rák farkincák mélyhűtöttek, a rizs főzése alatt forró vízben hamar felolvad. Az egész, tálalással együtt, húsz perc alatt elkészült.

1 doboz (két csomag) vadrizs mix
2 db kaliforniai paprika
1 csomag újhagyma, vagy egy kisebb sonkahagyma
1 ek felolvasztott vaj + 1 ek olívaolaj
2 tk curry
só és bors
400 g tisztított rákfarok
1/2 lime
1 fél csomag petrezselyem

Tálaláshoz: egy kicsi metélőhagyma, pár kanálnyi natúr joghurt

A rizst a dobozon feltüntetett előírás szerint megfőztem. A felolvasztott vajon és olaj keverékén megfuttattam az újhagymát, hamar hozzátettem a rákot és a petrezselymet, megborsoztam, éppen csak hogy megforgattam, nehogy keményre főzzem a rák húsát. Hozzátettem a rizst, sóztam, elkevertem benne a curryt, meglocsoltam a lime levével. Letakarva pár percig alacsony hőfokon pár percig pároltam még.
Tálalásnál joghurtot kanalaztam mellé, amit megszórtam a metélőhagymával.

A recept kb. 286 kalória, és 5,6 g a zsír tartalma

2008. október 9., csütörtök

Kritika, vélemény

Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a munkám állandó "megfigyelés" alatt áll, ergo állandóan érhetnek olyan vélemények, amelyek bántanak. Az elismerések és dicséretek mellett bőven kapok bántó megjegyzést, nem építő kritikát. Mégis kiakaszt az, ha pusztán azért titulál valaki "bértollnoknak" mert az illetőnek nem tetszik a téma, amiről írtam. Ehhez nehéz hozzászokni. Ilyenkor kell egy kis idő mire megint a klaviatúra mögé tudok, ülni. Valahol szerencse, hogy a napisajtónál nincs idő arra, hogy a sebeimet nyalogassam.

2008. október 5., vasárnap

Szüreti Bál

Szombati program: kiadós reggeli, recept nézegetés, ebéd tervezés, vásárlás, recept elnézés és így alapanyag hiány miatt menü módosítás, majd főzőcske, takarítás, film nézés. Már esteledett, amikor átfutott az agyamon jó lenne egy kicsit bulizni, s hogy a kívánságom teljesüljön jött is két meghívás ugyanarra a szüreti bálra.

Nem csak az első tombola nyereményünk miatt - jó minőségű műanyag konyhai tálak - hanem a tánc miatt sem szabadott volna kihagyni a bált. Négy számot roptunk végig úgy, hogy nem léptünk egymás lábára, tartottuk a ritmust és viszonylag elég ügyesen hagytam magam vezetni. Ami ugye így, hogy ő 194, én meg 151 cm igazi mutatvány. És még élveztük is. A hét és fél év alatt nem táncoltunk együtt ennyit.

Vasárnap: hihetetlen, hogy mi minden tud egy lakásban felhalmozódni azzal, hogy az nagyon kell, az még jó lesz valamire. Vagy kaptuk, de nem tetszik, esetleg valaha jó volt, de már meguntuk. A szekrények meg tele, és minden polc tele van. A takarítás kész borulás, mire minden kacatot arébb rámolunk. Ma egy részét kidobáltuk, elajándákoztuk, hogy ne foglalja a helyet. S még nem vagyunk kész. De jó érzés, hogy egyre nagyobb a rend körülöttünk.