2009. február 20., péntek

Brokkolis krumpli rakottas besamelmártással


Eredetileg egy gyermekeknek szóló szakácskönyvben találtam a receptet még tiniként. Kezdetekben sokkal egyszerűbben készítettem mint most. S emlékszem az első besamelmártások komoly problémát szereztek, és a fűszerezéssel is sokáig hadilábon álltam. De aztán belejöttem. Ez volt amúgy az első étel, amivel egy férfi szívét próbáltam elérni, sikeresen.



1 kg krumpli
1 fej brokkoli
20 dkg sonka
6-7 dl tej
10 dkg vaj + vaj a jénai kikenéséhez
5 dkg liszt
5-10 dkg sajt
2 gerezd fokhagyma
Só, fekete és fehér őrölt bors, szerecsendió
1 bio fűszerkocka vagy bio vegeta

A krumplit hajában jól megsózott vízben félpuhára főzzük. Ha kihűlt lehúzzuk a haját, és karikára vágjuk. Ez alatt az idő alatt félpuhára főzzük a brokkolit is, szintén jó sós-vegetás vízben.
Elkészítjük a besamelmártást. A tejet felmelegítjük, a vajat felolvasztjuk, állandóan kevergetve hozzáadjuk apránként a lisztet, s lassan a meleg tejet. Először csak egy kicsit, amivel szép zsemlemorzsa színűre pirítjuk, majd lassan adagolva, várva, hogy mindig visszasűrűsödjön, felöntjük a többi tejjel. Sóval, fehérborssal és frissen őrölt szerecsendióval bőven megszórva, továbbá a reszelt/zúzott fokhagymával ízesítjük.
A jénait kivajazzuk, egy sor burgonyát fektetünk bele, amit enyhén megsózunk és megborsozunk, erre jön a brokkoli, majd egy sor sonka, amit leöntünk egy kis mártással. Így folytatjuk, míg el nem fogynak az alapanyagok. A tetejére besamelmártás és reszelt sajt kerül. Lefedve puhára sütjük, a végén fedő nélkül pirosra olvasztjuk a sajtot a tetején.

2009. február 19., csütörtök

Babaholmik


Még messze vagyok attól, hogy elkezdjek vásárolgatni a Potyautas Mazsolának, ám a babaholmik nézegetését már elkezdtem. Mindig is sejtettem, s most már tudom is, sőt a bőrömön érzem, hogy biza a kismama- és gyermekcumók gyártása, értékesítése stb. óriási biznisz. Kár, hogy nem nekem. Mert így a recesszióban gyermeket várni nem egy leányálom. Ugye tudjuk, az Apeh a kisembereket találja meg elsőnek, nem azokat akik több száz millióval sárosak, azt is, hogy a táppénz mennyivel kevesebb a fizetésnél, hogy érezhetőbben drágább most minden, és mindehhez milyen törékeny az egészség, a munkahelyi biztonság, és az emberi kapcsolatok.
Éppen ezek miatt is kellemesen csalódtam magamban, mert míg korábban úgy gondoltam, majd mindenből a legszuperebb, legdrágább és legmárkásabbat szeretném majd a gyermekemnek, most teljesen reálisan látva nem csak a pénztárcánkat, hanem mindez értelmét, egyáltalán nincsen olyan allűröm, hogy ez így legyen. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem kívánnám a legjobbat a gyermekemnek, csak nem biztos, hogy a kacsalábon forgó babaülés a legpraktikusabb és legbiztonságosabb. Mert ez utóbbi igenis fontos! Sőt a legfontosabb!

Már csak türelem kell a rengeteg babaoldal, web és valódi piactér, s egyéb fórum átrágásához ahhoz, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon.

2009. február 16., hétfő

Csevapcsicsa vagy kebab (ossza be mindenki magának)


A török, horvát avagy arab és egyéb étkezdékben valahogy sosem próbáltam ki eme ételt. Ehhez Stockholmig kellett utaznom, ahol a testvéremék ismertettek meg vele még évekkel ezelőtt, ahol bulgurral, ajvárral és olívakrémmel ettük. Ez utóbbira már nem is emlékszem milyen volt, de egy telefont megér.
Azóta rengeteg receptet átnéztem már, Váncsa István változatai győztek meg a legjobban ugyan, de persze tovább fejlesztettem magamnak.

Íme az én kebabom:

500 gramm darált hús vegyes (marha és disznó, bár jó lenne a bárány vagy birka)
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. só
sok-sok frissen tört bors, legalább 1 tk.
1 tk. római kömény
1 ek. egész koriander durvára törve
1 ek. olívaolaj
Egy csokor friss petrezselyem
Egy löttyintésnyi konyak vagy gin

Összekeverjük, állni hagyjuk legalább fél órát, majd vizes kézzel hengereket formázunk, amit nyársra szúrunk. Tepsibe teszem és sütőben, grill program alatt készre sütöm, egyszer megforgatom. Érdemes alufóliát alá tenni, hogy felfogja a finom szaftot. Nyáron igazi grillen, illetve faszén között sütni ha van rá lehetőségünk.

2009. február 12., csütörtök

Valentin-nap

Egy receptet szerettem volna beírni (külön azt is megteszem) amikor megragadta a figyelmemet, és kiakasztotta az agyamat, az nlc oldalán talált Valentin-napi sms összeállítás. A gyengébbek kedvéért kitalált huszonkilenc üzenet olyannak szólhat, akinek nincs eredeti ötlete, esetleg ideje, vagy tán ami a legrosszabb, elég érzelme. Íme:
http://www.nlcafe.hu/szex_szerelem/20090212/29_szerelmes_sms_valentin-napra/

2009. február 10., kedd

Büszke mami


Na persze...Már péntek óta a kezemben van a 4D-és fotó Mazsola pofikájáról, csak éppen "büszkélkedni" felejtek el itt vele...persze, ebben benne van egy nagyadag óvatosság is! Ennek köszönhető az is, hogy eszem ágában sincsen még, hogy bármit is vásároljak a kis trónörökösünknek.
A kép amúgy már bekeretezve áll Maci éjjeliszekrényén, a doktorbácsi amúgy neki küldte, vigasztalásként, mert Maci munka miatt nem lehetett ott az ultrahangon. Reggel és este (s én napközben jó sokszor) csüngünk rajta, hogy milyen szép hosszú az alkarja, látszólag magas a homloka (okos kis buksija van) s biztosan bokszoló lesz, mert ügyesen védekezik...na jó, csak gyakoroljuk az elfogultságot!

Jégcukor


A svéd sütik tetején nagyon gyakran van jégcukor. Szeretem, mert nagyon mutatós. Itthon a "Koronás" márkában lehet kapni a szuper és hypermarketekben. Én az Intersparban bukkantam rá.

2009. február 9., hétfő

Szombati kalács vasárnap

Fűszeres Eszter szombati kalácsát próbáltam ki tegnap. Nem éppen jó matekosként némi fejtörést okozott a hozzávalók harmadolása, de négy kalács kissé sok lett volna kettőnknek. Eszter említi a receptben, hogy nem túl édesen készíti, hiszen kenyérként is fogyasztják, így én több cukrot tettem bele. S mivel a svéd sütik hiányoznak, a tetejét kardemummal és jégcukorral szórtam meg. Annyira finom, hogy legközelebb inkább kettőt sütök egyszerre. Felezni szerencsére egyszerűbb, mint harmadolni.

2009. február 5., csütörtök

Puding


Hogy ne érje szó a ház elejét, óriási adag réteges pudingot gyártottam, mintegy másfél liter tejből. Vanília, csokoládé, s nem utolsó sorba eper ízesítéssel. S ebből pótvacsoraként benyomtam egy nagy tányérral, hogy adjak Mazsolának a jóból. Persze gyümölcsben, zöldségben fehérjében is volt ma része.

Fél kiló


Mazsola, mindössze fél kilóval nyomta meg ezidáig összsúlyomat. Persze valahol rém büszke vagyok arra, hogy egyelőre nem híztam el...persze várjuk ki a végét! Azért még is csak aggódok kicsinykét, rendben van ez így? Mert más várandósok már 2-5 kilóval gömbölydebbek nálam ennyi idős (19 hetes) terhesen. Mindenesetre reggelire két vajas kiflit is befaltam zöldséggel, sajttal és párizsival, amit egy bögre tejjel öblítettem le. Még amikor el voltam hízva, akkor sem ettem ennyit csupán reggelire...

Doktor bácsi holnap figyeli meg a kis töpörtyűmet, hogy valóban szépen, genetikailag megfelelően fejldőik, növekszik-e odabent. Addig is igyekszem: mélylevegő, pihenés, nyugi.

2009. február 4., szerda

Semmire nem elég


Természetesen tisztában voltunk azzal, hogy a táppénz kevés lesz, na de ennyire? 68 ezer forint manapság nem pénz, ondhatni semmire nem elég, főleg akkor nem, ha útban van a trónörökös. Azért vagyok itthon, hogy kevesebb stressz érjen, és tudjak pihenni, hogy Mazsola a lehető legjobb körülmények között fejlődhessen bennem. Na de, ennyit a nyugalomról :(