2009. augusztus 30., vasárnap

Tészta


Be kellett látnom, merészség volt a részemről három hónaposom mellett neki állni a szilvásgombóc készítésnek. Már a szakaszos krumpli főzésénél le kellett volna, hogy essen a két fillér, erre nem lesz elég egybefüggő időm. A burgonyát rendesen, azaz mint máskor, nagy lángon kezdtem el főzni, majd mikor Zalánhusi megint többszöri bealvással volt csak hajlandó tejcizni, biztos, ami biztos, mérsékeltem a főzési hőfokot. Úgy, hatosról egyesre...szóval már akkor tudnom kellett volna, hogy hiába az időben megfőtt, megpucolt és lereszelt krumpli, hiába a többi alapanyag gyors hozzáadása, ha a további feldolgozásig órák telnek el. Abból csak katasztrófa lehet.

2009. augusztus 29., szombat

Első strand


Amikor Mazsola még csak a pocakomban volt folyton két eseményről álmodoztam. Szerettem volna a születése után megpuszilni a nóziját, de amikor odadugták az orrom alá a mindössze 1860 grammos becsomagolt csöppséget, komolyan mondom nem mertem a saját gyermekemet megcsókolni azzal, hogy nagyon kicsi, tán nem kellene még. Na meg alig bírtam betelni vele, s mire átfutott az agyamon, hogy de hát szeretném, már el is vitték a PIC-re. Azóta viszont, hogy hazahoztuk állandóan az orrára nyomom a puszikat, amit Zalánmanó szemlesütve tűr az anyjának, és az apjának is, naponta akár százszor.

A másik vágyam volt, hogy a fiam kis tappancsát a Balatonba lógassam. Ez utóbbit a munkáltatóm egy tollvonással módosította, amikor a fejesek úgy döntöttek mégsem jár nekem a kollektív szerződésben aláírt üdülési csekk. No komment. A nyaralás így ki is merült nálunk abban, hogy időnként kifeküdtünk a tatai Öreg-tó partjára. S hogy az álom teljesüljön belelógattam a kismaszatot a vízbe, aki ugyan egy pillanatra kifejezte nemtetszését, a végén mégis csak élvezte velem együtt a pillanatot.

2009. augusztus 24., hétfő

"Szmötyi"


Abszolút nyári kedvenc, nálunk csak áfonyás "szmötyi" névre hallgat, tiszteséges nevén smoothies, de akár hívhatjuk póriasan turmixnak is. Nem csak hűsít, hanem természetes úton energizál is, ami szoptatós anyukakánál nem egy hátrány.


Smoothies

2 dl sovány natúr joghurt
2 dl sovány tej
10-12 dkg áfonya
1 nem túl érett banán
1 tk porcukor
pár csepp lime

Elkészítés előtt minden alapanyagot alaposan lehűtök a hütőben. Mixerpohárban összetöröm a banánt és az áfonyát, hozzáadom a joghurtot, tovább turmixolom, édesítem a porcukorral, majd felhigítom a tejjel, végül egy pár csepp lime-al még elkeverem. Ha nem volt időm hűteni az alapanyagokat, akkor poharanként 3-3 db összetört jégkockával hűsítem. Finom málnával, földi eperrel, szederrel is.

2009. augusztus 1., szombat

Rendetlenség

49 négyzetméteren egy három fős család aligha tud úgy élni, hogy ne lenne állandóan egyfajta rendetlenség a lakásban. Ha csak körbe nem veszik magukat szekrénysorokkal, ami viszont meg nem a mi műfajunk.

Zalán ugyan még csak most múlt két hónapos, mégis egy teljes komódot, egy konyhaszekrény polcot és még két polcnyi helyet foglalnak el a holmijai az egyik gadrób szekrényünkben. Az egyéb kosarakról, az ágya alatti ruhatartó dobozról, és a falipolcról nem is beszélve.

Állandóan azon töröm a fejem, hogyan tudnám még jobban beosztani a maradék talpalatnyi helyet, az IKEA féle köbméterben való gondolkodáson már rég túl vagyok. Amit csak lehet már lehordtunk a pincébe, vagy szanáltuk, de így is alig férünk el. Az állandó ide-oda pakolás, és elsüllyesztés meg már az agyamra megy. Pedig anélkül meg nincsen rend.