2009. december 26., szombat

Karácsonyi manó receptje

1 édes manó, pontosan szenteste 7 hónapos
1 fehér body
1 fehér harisnya
1 pici mikulás sapka
1 zöld kanapé
100 darabos karácsonyi égősor

Fogj egy manót! Legszerencsésebb, ha van egy otthon! Öltöztesd fel, ültesd a kanapéra, jól támaszd ki, majd a nevelési elveidet hátrahagyva hagyd, hogy játsszon az égősorral. Fotózd le és közben nyugodtan mosolyogj! Boldog karácsonyt!

2009. december 23., szerda

Sütőtökös padlizsánkrém

Karácsony után mindenképpen, de már előtte is ildomos könnyű ételeket fogyasztani, legalábbis mi igyekszünk így tenni. Az elmúlt napokban könnyű leveseket, egytálételeket ettünk, illetve különféle szendvicskrémeket. A sütőtökös padlizsánkrém úgy született, hogy kevés maradt mind két zöldségből, miután Zalánnak bébiételeket készítettem belőlük. Legutóbb, amikor szokásos módon nekiálltam a padlizsánkrémnek, hozzácsaptam a tököt is, ne legyen annyira kevéske.


Sütötökös padlizsánkrém

1/2 padlizsán
1/2 sütőtök (a két zöldség arányosan fele-fele arányban)
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 fej paradicsom
só, bors
1 ek. majonéz
kedv szerint kakukkfű, vagy bazsalikom
olaj

Fogtam a két fél zöldséget és sütőben puhára sütöttem, a végén még rá is grilleztem a tetejére. A padlizsánról lehúztam a héját, a tököt kikanalaztam a héjából. Egy mély serpenyőben a kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítottam, majd kisebbre vettem alatta a hőt, és hozzáadtam a fokhagymát, tekertem rajta kettőt egy fakanállal, majd hozzáadtam a paradicsomot, és az elősütött padlizsán és tök húsát. Sóztam, borsoztam, ezúttal szárított bazsalikommal megszórtam. Fedő alatt összepároltam. A végén botmixerrel összezúztam, és hozzákevertem egy kis majonézt. Friss kiflire kentük, egy-egy szelet sajtot fektettünk a szendvics tetejére.

2009. december 20., vasárnap

Apacica

Az apaság olyan tulajdonságokat hívhat elő emberünkből, hogy mi nők csak állunk és bámulunk. Ez lehet jó vagy rossz is, minden esetre sosem lehet előre tudni, hogy a mi választottunk milyen lesz, ha apa lesz.

Én Zalánomnak piszok szerencséje van , mert az ő Apukája bizony órákig is képes vele le-föl sétálni, és ami a legédesebb az egészben, énekel is neki. Nem is akármit. A Micimackó, Az éjjel az omnibusz tetején, A tavaszi szél vizet áraszt után még Elvis Presley, és Bon Jovi is megihleti. Ilyenkor a legszívesebben én is összekuporodom egy jó könyvvel a kezemben, és miközben olvasok hallgatom őt: Love me tender, love me true....

De azért, elárulom kedves Anya társaimnak, mielőtt még nagyon megirigyelnének engem, bizony neki is volt már olyan éjszakája, amikor az órák óta ordítozó gyerekre ő is rámorgott. A fáradtságtól.

2009. december 18., péntek

Paradicsomos burgonyagratin



Bár közeledik a karácsony, mi diétázunk. Mondhatni pont ezért? A szoptatás gyönyörű időszakának vége lett, Zalán úgy gondolta, köszöni, de nem kér többet belőle. Jó edeig próbáltam tenni ellene, de ő mégis szép lassan leszoktatta magát az anyatejről. Így elkezdődött nálam a regenerálódás ideje, szeretném mihamarabb visszanyerni az alakomat. És Maci is, hiszen ahogy egy Apához illik ő is kissé megpocakosodott. Így kedvenc szakácskönyvem lett újra az Alla Hjärtans Recept, illetve sokat fordítom az Alexandra kiadó zsírszegény ételek sorozatát.

A hét elején főzött egytálételnek előnye, hogy negyed óra alatt össze lehet rakni, a sütőben további félóra alatt készre sül, és egy adag 275 kalóriát nyom. Zsírtartalma 4,5 grammot tesz ki. S ami a legfontosabb némi változtatással 32 hetes Zalánunk is ehetett belőle.

Paradicsomos burgonyagratin (Tomat- och potatisgratäng)

2 vöröshagyma2 gerezd fokhagyma
1 ek. olívaolaj
1 doboz hámozott paradicsom konzerv
1 dl chili szósz (vigyázzunk, ha csípős akkor ne legyen több 2 evőkanálnyinál)
1 tk. cukor
1 babérlevél
1 tk. száraz kakukkfű, vagy néhány szál friss
1 zöldségleves kocka
1/2 l víz
só és bors
kb. 800 gramm- 1 kg főzőburgonya

A sütőt 200 C fokra melegítjük. A fél karikára vágott hagymát olajon megpirítjuk, annyira, hogy szép színe legyen, ennek érdekében meg is sózhatjuk (én kihagytam, mert Zalán is evett belőle, csak magunknak sóztuk meg a végén). Majd hozzáadjuk a fokhagymát, a chiliszószt és a paradicsomot (nálunk a chiliszósz is utóbb került bele). Fűszerezzük a cukorral (szintén utólag került bele), a babérlevéllel és a zöldségleves kockával (én szintén Zalán miatt só mentes "vegetát" használtam) kevergetve tíz perc alatt összerottyantottam. A felkarikázott krumplit jénaiba fektettem, rázuttyintottam a szószt és alufóliával letakarva bő fél óra alatt készre sütöttem.

2009. december 14., hétfő

Kesergés


Nem tudom ki hogy van vele, de nekem már elegem van az állandó panaszkodás hallgatásából. Sajnos egyre több baráti találkozásnak az a vég kimenetele, hogy többen is nagyokat sóhajtoznak azon mi mennyire drága, milyen alacsonyak a fizetések, mennyire nem telik semmire se. Mi meg csak hallgatunk nagyokat, és ha már végképp nem bírjuk, benyögjük mennyi GYED-et kapok. "Kedvenceink" azok, akik úgy keseregnek, hogy éppen több tízezerért vásároltak koncertjegyet, vagy vásároltak be ruhát, szórakoztató elektronikai készüléket.
Leginkább azért idegesít bennünket ez az egész, mert egyrészt ezzel nem oldódik meg semmi, másrészt, nem kis nyugdíjasok vagyunk, akik már valóban nehezen tudnak tenni mindez ellen, hanem fiatalok, akiknek jóval optimistábban kellene ehhez az egészhez hozzáállni. Nem beszélve arról, az ember társaságba mulatni megy, és nem szomorkodni.
S nem utolsó sorban vannak ennél fontosabb dolgok is, például, hogy a kisfiam igazi buborékokat tud fújni, és hangosan berreg hozzá, mint egy kisautó.

2009. december 8., kedd

Alma sütés


A visszaszámlálás elkezdődött, és biza, ez a nem szeretem, sőt utáááálom esős idő, éppen nem kedvez az ünnepi készülődésnek. Kinézek az ablakon, mintha ősz lenne. Nincs túl hideg se, viszont fúj a szél és ma még az eső is esik. Így nem szívesen indulok el Zalánnal, aminek következménye, hogy semmit sem intézek el, nem nézelődöm, nem vásárolok, és ami a legszörnyűbb még idehaza sincs kedvem semmihez, inkább csak Zalánnal játszom, és bővítem a róla készült fotók, és videók így is végelszámlálhatatlan számát.
Csúsznak ki a kezemből a mindennapok, és egymás után mondok le mindenről. Például a bejgliről is. A végén inkább megkértem kedvenc, és egyetlen Anyósomat, hogy legyen szíves hozzon nekem a konyháról, ahol dolgozik. Így lesz diós, mákos és diós áfonyás is. Amitől aztán úgy elszégyelltem magamat, hogy neki veselkedtem az alma sütésnek, hogy legalább némi télies, karácsonyias, otthon melege illat legyen idehaza.

2009. december 7., hétfő

Záróra

Ma szószerint kidobtak bennünket az egyik DM-ből, mert ők zárni akartak. Éppen a kedvezményt kiadó kupon terminálnál álltam, és éppen átgondolni kívántam melyik kuponfüzetre is használjam fel az összegyűlt pontjaimat, amikor a pénztáros átnyúlt felettem, azzal, hogy amit én választanék (éppen az egyik lehetőség felett állt meg az ujjam) nem jó, és kinyomtatta nekem amit ő gondolt. Köpni-nyelni nem tudtam a döbbenettől!

Amikor ilyen történik velem, eljátszom a gondolattal ő mit csinálna akkor, ha az újságból hiányozna két oldal azzal a szöveggel, hogy bocsi, ennyi jött csak össze munkaidőben...akkor persze hívná a szerkesztőségünket!

2009. december 4., péntek

Házi balesetek


Tapasztalt anyuka barátnőim szerint fel kell készülnöm arra, hogy a gyerekeket számtalan baleset érheti, akár a mi hibánkból és amúgy is. Úgy fogalmaztak: nem lehet mindig teljesen százszázalékosan "ott lenni" még akkor sem, ha a gyerekünkről van szó. Egy óvatlan pillanatban legurulhatnak akárhonnan, megkaparinthatnak valamit, amit aztán lenyelhetnek; megcsúszhatnak és elbotohatnak bármin vagy bármiben; el-, le-, és kieshetnek akárhonnan, akármiből stb. Megnyugtattak, mindenkivel előfordul, még akkor is, ha éppen senki nem beszél róla.

S miután Zalán is előre bukott a hordozóból - miközben kezdtem felemelni, mert elfelejtettem bekötni- kiderült nem velem fordult elő ilyen először. Na, nem mintha ettől jobban érezném magamat, de attól igen, hogy semmi baja nem lett! Köszönhetően az ő kis stramp testének, annak, hogy jól be volt bugyolálva és hogy az angyalok vigyáztak rá!

Már eltelt egy éjszaka, de én még most is minden mozdulatát, levegővételét és rezzenését figyelem. Erre senki nem figyelmeztetett, hogy ez ilyen lesz. Hogy az állandó lelkiismeret-furdalás és az aggódás szétfeszíti a lelket, ami csoda, hogy nem pukkad ki ezektől.