2011. szeptember 21., szerda

Adalékanyag nélkül

Az egyik legfontosabb alapszabály a módosított étkezésemben hogy igyekszem adalékanyag- mentesebben étkezni. Amennyire csak lehet. Nem könnyű, és nem olcsó. Ugyanúgy figyelek erre a péksüteményeknél, kenyereknél, annál a kevés hús terméknél amit fogyasztunk, a tejtermékeknél és igen, a fűszereknél is. Lassan mindenre megtalálom a megfelelő gyártót, a megfelelő termékeket. Ezért sem könnyű és olcsó így étkezni, mert mindent máshol lehet és/vagy érdemes beszerezni.
A joghurtot például újra elkezdtem házilag készíteni, de pechemre Zalán elég rapszodikus evés ügyileg, így nem egyszer a wc-ben landolt a megromlott tejtermék. Így, inkább vásárolom  a készet a Cserpes Sajtműhelyből. Mint ahogy a túró rudit, a sajtokat és a sajtkrémeket is. Nem mondom, hogy időnként nem vásárolok mást, inkább Zalánnak, mert ő szereti az egyebeket is. Megszokta a bölcsiben, a nagyiknál, s hát erre korábban így nem figyeltem. De igyekszem őt is átállítani. 


A példának okáért miért teszem ezt, íme egy összehasonlítás, ami szerintem, önmagáért beszél. S nem csak így, ízre is. Aki már készített önmaga otthon joghurtot, a Cserpesnél ugyanazzal a kissé nyálkás, nyúlós állaggal találkozhat, mint a magunk készítettnél. Mert nincs benne sűrítőanyag sem. 


Íme a Cserpes erdei gyümölcsös joghurt összetétele: passztőrözött tej, erdei gyümölcs (8 %), cukor, joghurt kultúra


A Danone erdei gyümölcsízű, élőforrás joghurt összetétele: tej, erdei gyümölcsízű készítmény (6,5 %) /cukor, folyékony cukor, szeder 11,9%, eper 11,5 %, málna 5 %, eperpüré 4,5 %, stabilizátor (módosított kukoricakeményítő) szederpüré 3,6 %, áfonya 3,5 %, bodza-, fekete répa-, cékla-, hibiszkusz koncentrátum, savanyúságot szabályozók (citromsav, trinátrium-citrát), aroma/ cukor, víz, módosított kukoricakeményítő, sűrítő anyag (pektin), élő joghurtkultúra Gyümölcstartalom: 2,6 százalék

2011. szeptember 20., kedd

Reggeli csokoládétorta

Éppen postoltam volna, amikor egyszer csak elment az áram az egész környéken. Pedig mielőtt a gyerek felébred, szeretek egymagam kiülni az erkélyre, s csendben ébredezni, vagy álmodozni? Na, nem riasztók hangzavarában. Megszólalt az összes ahogy nem kaptak naftát. Az álmodozásból így egyértelműleg ébredezés lett, amire az eső is csak rásegített. Még jó, hogy derítőnek maradt még egy szelet csokitorta.  




Csokoládés torta


170 g vaj
11/2 bögre nádcukor
1 tk vaníliás nádcukor
3 tojás
2 bögre fehér finomliszt
1 bögre tönkölybúza liszt
másfél tk sütőpor
3 ek cukrozatlan kakaópor
másfél bögre tej

A tojásokat lágyan felvertem. A vajat a két féle cukorral habosra kevertem, majd hozzáadtam a tojásokat is. Egy másik tálba elszitáltam a kétféle lisztet, hozzákevertem a sütőport és a kakóport. Óvatosan hozzáadagoltam a tojásos masszához. Az egészet kivajazott tortaformába öntöttem és 190 foko tűpróbáig sütöttem. (50-55 perc) Még tíz percig a formában hagytam állni, majd rácsra raktam. Míg hűlt elkészítettem rá a csokoládémázat:

1 tábla tejcsokoládé
80 gramm vaj
3 ek nádcukor
fél bögre tejföl

Gőz fölött megolvasztottam a hozzávalókat, majd rákentem a tortára. A tetejére fehér csokoládéforgácsot szórtam.

2011. szeptember 7., szerda

Pités este

Lassan haladnak a dolgok körülöttem, de azért vannak apró örömeim. Kiderült, hogy már nincs négy kemo kezelés hátra, annál jóval kevesebb. Hogy pontosan mennyire van még szükség, azt a legközelebbi végére kiszámítja a doktornő, lehet, hogy a következő lesz az utolsó, vagy már csak egy rövidebb követi. Most vagyok a pihenő időben, szeptember 26-án kell újra kezdenem a tablettaszedést.
A számítógépem hosszú ideig nem lehetett nálam, de újra birtokba vehettem, sosem gondoltam volna, hogy ennyire fontos lehet, hogy a sajátomat használhassam.
A környezetemben született két kisbaba is. Mindketten különösen puha fészekbe érkeztek. Kristóf baba különösen fontos nekem, mert eljövetelét megjósolhattam a kisbabámmal, aki sajnos két hónapja nem születhetett meg közénk. Ezen egy kicsit többet rágódtam mostanában. De az onkológus néni bíztat, két-három év múlva vállalhatok még gyermeket.
Ma sütöttem egy nagyi féle almáspitét, ami meghittebbé varázsolta az esténket. Ránk fért, mert az elmúlt pár napban mindketten Zalánnal igen feszültek voltunk. Hiányzik nekünk Valaki. A vacsoránk zöldséges tortellini volt cukkinis paradicsomszósszal. A cukkiniket Zalán kiválogatta, de a "tésztazsákokat" megette.