2009. január 29., csütörtök

Tulipánok


Azóta szeretnék tulipánt venni, hogy kint hagytam Stockholmban a csokromat, mert nem mertem megkockáztatni, hogy a reptéren elkobozzák a marcona vámosok.

Így hát tegnap megleptem magamat három szállal, gyógyítván lelkemet. Tulipán januárban? - lepődött meg az ingatlanos is, aki a lakásunkat jött megnézni ma. Nem akartam letörni, hogy tavaly decemberben tulipán kiállítást láttam Stockholmban. Amúgy tiszta vicc, hogy ott ahol "elvileg" hidegebb van ilyenkor is kaphatóak ezek a szépségek. Azt is nehezen értem, hogy lehet, hogy ott a legtöbb ablakban orchidea van, ami egy trópusi növény. Itt meg a túl meleg miatt a lakásokban tönkre megy. Ahogy az enyém is. Már le kellett vágnom a növény szárát is, mert elkezdett száradni. Félek, ebből nem marad már semmi.


9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Az orchidea alá rakj egy lapos tányért kavicsokkal és önts alá vizet. Ha elég párás a környezete, újra virágozhat..

K.

Eperlány írta...

Köszönöm a jótanácsot, kipróbálom! :)

anzix írta...

Ingatlanos, Miért nézi meg egy ingatlanos a lakást? :(
Annamari

Eperlány írta...

Annamari, ne aggódj! Mindössze, csak annyiról van szó, hogy:

1 gyerek, plusz szoba, négy kerék :)

Kata írta...

Szia! Az én orchideám, amit tavaly kaptam, szimplán a világos ablakpárkányon van, egy héten max. 2-szer locsolom kevés vízzel (ezt olvastam valahol a neten), illetve néha tápszerrel. És most másodszorra is tele van bimbókkal, nemsokára virágzik...

Eperlány írta...

Szia Kata,
nálam az ablakban nem bírta. A nappali déli fekvésű, ott két nap alatt megégett a levele, télen meg megsülne, mert csak a aradiátoron van egy polc, és az meleg, ha arra állítom. A konyhában is kipróbáltam, az északi fekvésű, ott meg nem kapott napfényt :(

Neked hogy van az ablakban, rendes párkányon?

Kata írta...

Nekem délkeleti fekvésű ablakban van, csak hirtelen az jutott eszrmbr, hogy földszinten...ha te esetleg emeleten laksz, azt lehet, hogy nem bírja:((
Azt olvastam, hogy sok fény kell neki.

Eperlány írta...

Igen, a másodikon, és tavasztól-őszig kimondottan éget úgy sőt a nap, de ilyenkor télen is sokszor be kell napközben húzni a sötétítőt tévénézéskor, mert annyira fényes.
Legközelebb úgy vásárolok orchideát, hogy alaposan utána járok melyik fajta bírja ezt a klímát. Talán a konyhában jobb lenne, de ott meg a függöny pont úgy takar, hogy a virág nem kap fényt, meg nem is fér el. Majd ha egyszer végre fel lesz újítva, remélem lesz hely virágnak és lámpának is az ablakban :)
Kata, a tiéd milyen színű?

Kata írta...

Halványlila...ha nem felejtem el, majd lefényképezem, amikor szép lesz...így tettem a karácsonyi kaktuszommal, és tetszett sok mindenkinek:)