2013. augusztus 26., hétfő

Mazsolás krémtúró házilag

Sokan kérdezik tőlem, mit eszem és mit nem a műtét óta. Nem mondom, hogy mindig minden körülmények között be is tartom a magam állította szabályokat, de azért többnyire igen. Mivel az orvosok és dietetikusok véleménye is megoszlik mit szabad vastagbél rák után fogyasztani és mit nem, ezért lehet valamiben túlontúl óvatos vagyok. Ha tehetem nem használok mikrót melegítésre sem, ezt egészen addig tudtam százszázalékosan tartani, míg nem álltam újra munkába, mert az irodában nincs tűzhely és idehaza meg sokszor rohanok. Ami legfontosabb nem fogyasztok fehér cukrot, legalábbis itthon csak a legritkább esetben használok. Inkább nád vagy nyírfacukrot, mézet, stíviát. Kihagyom a tartósítószereket, ízfokozókat, színezőket egyéb állományjavítókat. Ehhez vagy eleve ilyen mentes készételeket (joghurtokat, pudingporokat, fűszereket, krémeket stb.) vásárolok, vagy magam készítem. Sűrítésnél nem használok fehér lisztet, édességeknél is csak olyan süteményeknél használom részben vagy egészben, ahol teljes kiőrlésű lisztből vagy más lisztből egyszerűen pocséknak nevezhető végeredmények születhetnek. Kerülöm az élesztővel készült pékárukat, de nem jelenti azt, hogy sosem fogyasztom őket. És ami a legfontosabb egyre kevésbé eszem húst...ami azt jelenti, a legritkább esetben használok állati eredeti zsírokat, nem eszem szalonnát, és még csak bele sem sütöm az étel alá. Csak nagyon-nagyon ritkán, amikor "ünnep van". Felvágottakat, szalámikat sem igen fogyasztok.


A mazsolás krémtúró egy rém egyszerű desszert reggelire vagy uzsonnára. Le sem kellene ide írni, de az ember hajlamosabb levenni a boltban a polcról...(A Cserpes-t még én is leveszem, ha nem volt lehetőségem elkészíteni) Tulajdonképpen nem más, mint amit a palacsintába is teszünk. Egy huszonöt dekás túróból egy doboznyit készíthetünk, amit kiadagolva, visszamaradt sajtkrémes, vajas egyéb dobozokba magunkkal is vihetünk munkahelyre, a gyerekek iskolába. 
A lényege, hogy tuti nincs benne semmi adalékanyag, és akár egy hétig, jól lezárt dobozban, a hűtőben is eláll romlás vagy minőségvesztés nélkül.

25 dkg túró
1 fél citrom reszelt héja + 1 ek. citromlé
3 ek. tejföl
2 tk. vaníliás cukor (nekem a vanília benne áll a nyírfacukorban) 
2 ek. nádcukor
1 maroknyi aranymazsola

A túrót,  a mazsola kivételével egy tálba öntjük, és botmixerrel összevegyítjük. Kóstolás után, ha kell igazítunk és beleszórjuk a mazsolát. Lefedett edényben tálaljuk.
Önmagában uzsonárra, vagy kalács, kifli mellé, süteménybe vagy palacsintába töltve fogyasztjuk. 

2 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Nagyon örülök, hogy hallok rólatok!:) Ez a krémtúró nagyon gusztán néz ki, és tényleg pofonegyszerű az elkészítése, határozottan tetszik!:)

Eperlány írta...

Köszönöm kedves Mézeskalács! :-)