2010. szeptember 30., csütörtök

Élet laktózmentesen

A tej-, és laktózmentes diétának az az egyik kellemes mellékhatása, hogy különösebb megfeszítés nélkül mennek le a kilók. Na persze azért, mert alig van mit enni. Mert oké, hogy van egy elég tartalmas lista az ehető termékekről, csak éppen szűkebb hazámban egyszerűen beszerezhetetlenek, vagy éppen elképesztően drágán. Például Budaörsig kell mennem a laktózmentes medve és Pannónia ömlesztett sajtért, Bábolnáig egy finom cukrász süteményért, vagy egy jó kis sonka kilója akár 5-6000 forintba is kerülhet, és oké, hogy csak néhány szelet kell belőle, de már a laktózmentes tej, tejföl és joghurt kétszer-háromszor többe kerül, mint a "normális".
Most kivagyok éhezve süteményekre, tejcsokoládéra, pudingra, és még hamburgert sem ehetek, mert a marhahús készítmények is a legtöbbször tejet, tejcukrot, tejfehérjét tartalmaznak.

6 megjegyzés:

Anikó írta...

Szia Eper! Lakóz érzékeny vagy? Én is, de rólam nem mennek le a kilók, na jó most van alibim!;-)
Én sokáig a laktózmentes termékeket sem bírtam, a szójatej az borzalmas a rizstej és társai megfizethetetlenek, sajnos. Pannónia sajt nagyon jó, sok benne a kalcium, mert ugye ezt nekünk laktózérzékenyeknek, nagyon kell nézni. Én pótolom is + kalciummal.
Anikó

Lilla írta...

az tudod h a sparban van laktózmentes széria? és a magic milk laktózmentes tejszíne és túró rudija (ami még a lidl-ben is van) olcsóbb mint a "sima"?

nem tudom mennyire vagy rutinos laktóz-kerülő, a hugom máér az. és az a tapasztalat, hogy még a laktózmentes cuccokat is át kell bogarászni, mert nem mindegy, hogy belekevert laktáz enzim van benne (amit tabletta formájában bármikor beszedhetsz,a háziorvos írja fel) vagy át van alakítva a termékben található laktóz. ez utóbbi a jobb amúgy.

kitartás amúgy, pár hónap szigorú diéta után jobban fogod bírni az alkalmanként enyhe laktóz-terhelést vagy laktáz-tablettás "dőzsölést"

Eperlány írta...

Szia Anikó,
én sem szeretem a rizs és szójatej ízét. Viszont a laktózmentes tej ízlik, igaz nem nagyon iszom önmagában, inkább csak a kávét készítem vele. Az intersparban a freefrom tej 260 Ft, az még így kibírható. De nem olcsóak, az tény.

Eperlány írta...

Szia Lilla,

igen, köszönöm, azokat eszem, iszom. A tejtermékek árai még elviselhetőek, a túró rudi pl. olcsóbb, mint a pöttyös, és szerintem ugyanolyan finom, de a lisztkeverékek, miegymás elég drága. A felvágottakat megkérdeztem, már a pultból is tudom lassan, hogy mit szabad kérnem.
Én még nem szedek semmit, mert nálam még csak most derült ki az érzékenység, és még sok vizsgálat hátra van. Én inkább kerülöm amúgy, vagy amit írtál, hogy átalakított terméket eszem, ha nem muszáj nem szeretnéj gyógyszert szedni, így is kell emésztést segítőt is szednem. Te mióta vagy laktózérzékeny?

Lilla írta...

én semmióta (bár egy-egy ricotta-torta után én is püffedek kicsit) a húgom az pár éve. na ő emésztést segítőket nem szed (mondjuk ő nem teljesen tipikus laktóz érzékeny, mert püffed és "felül jön ki belőle akaja"), de mindig van nála laktáz tabletta, amivel vendégségben, vagy ha nagyon megkíván valamit tud laktózos cuccokat enni. nálunk eddig az a tapasztalat, hogy a tejszín nem verődik fel rendesen, kell bele habfixáló, minden másban (kajába, fagyiba stb) teljesen jó. és a palacsintánál nem mindegy hogy melyik tejből próbálkozol. azt hiszem az átalakított tejből lehet,a hozzákevert laktázos meg odaég baromira. margarinból meg a legolcsóbbak szoktak laktózmentesek lenni, a rama-ban pl van. csokiból csak ét, és messze kerülendő minden, amiben tejsavópor van, mert abban van a legtöbb laktóz. lisztkeverékeket szerintem nem vesznek anyámék, meg zsömlét eszik, illetve olyan kenyeret, amit zacsiban (papír vagy szeletelt) árulnak és így rajta van az összetétel. ha jól emlékszem pl. a lidl-s hamburgerzsemle laktózmentes (elég hihetetlenül hangzik, de az).
pár év alatt eljutott oda h hiába szedte be a laktáz tablettát, uyganúgy szarul volt laktózevás után, most pár hetes teljesen laktózmentes diétát tartott és sokkal jobb lett az állapota.
ja és nem tudom mindegyik laktózmentes tejfölre igaz-e, nekünk pár éve (asszem a magic milkessel, sparos nem volt még) volt egy nagyon durva kalandunk. apám abból rakott a vadasba (az egészbe természetesen) és a hő hatására valami történt vele, ocsmány szag lett az egész házban (mint vmi extra lábszagú sajt). szóval tejföl+főzéssel először csak kis adagban próbálkozz.
hugom szokott laktózmentes tejfölt krémsajtnak kicsöpögtetni répatortához meg hasonlók, és nagyszerűen működik a dolog. szóval tudsz azért magadnak sütni. ja és a túró valamiért könnypolitessen romlik, hiába van még sok a lejáratig, neki többször volt h romlott volt.

Anikó írta...

Eper, a laktóz érzékenységnek is vannak fokozatai.Egyéntől függ mennyit bír az ember. Szerintem bizonyos fokig kell terhelni a szervezetet, mert lehet hogy kicsit fogja termelni a laktáz enzimet. Én pl, most hogy babát várok, elkezdtem újra bírni, a laktózmentes tejet, amit a Lidlbe veszek, én is kávénak, kakaónak iszom. Meg a túrót is, tejfölt is. De előtte ezt sem bírtam. Tehát biztos van fokozata ennek. De azt hallottad hogy mi vagyunk az "ősemberek"???:-)) Mert elvileg az embernek felnőtt korban már nem szabadna lebontania a tejcukrot!;-) Na egy kis vigasztalás!!Anikó