2011. július 7., csütörtök

Vékony tésztás szilvás sütemény kerestetik

Szóval van olyan, hogy az emberlánya végül máshoz megy feleségül, de a korábbi anyósjelölt süteményének felejthetetlen íze az asszonyka szájában marad. Én gondolkodás nélkül felhívnám a volt anyóst, de nem mindenki annyira "elhivatott recept-ügyben" mint én. S mivel nekem is felborzolta a kedélyemet, hogy milyen is lehet az a nagyon-nagyon vékony tésztájú sütemény, ami nem piskóta, nem is igazán pite, mert hogy ezeknél jóval, sokkal vékonyabb, s ráadásul kissé roppanós, na de nem rétes, s nem is hiszi az az ízlelőbimbó, hogy az valamiféle kelt tészta lett volna, az omlós is kétes, na de akkor mi a csuda lehetett az? Vékony tészta, sok szilvával, mi az? A helyes megfejtőnek még nem tudom mit is ajándékozhatnánk, de hogy nem marad jutalom nélkül az egyszer, epresen biztos! Várom, várjuk a recepteket!

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

leveles tészta?

Névtelen írta...

Mi régóta csinálunk úgymond szilvás "pizzát"/"lángost".
Vékony tészta, mint a pizzánál, rajta szilvák, és azon egy édes-tejszínes cucc, ami összefogja az egészet, ez mind megsütve. Nagyon finom. Ha nem is ez az, érdemes kipróbálni, ízleni fog.

A tészta nálam pizzatészta:
300 ml víz
3/4 tk só
2 tk cukor
1 ek olivaolaj
450 g liszt
élesztő (1 csomag szárított, vagy 12 g normál)

A feltét, amit vékonyra nyújtott pizza vagy lángostésztára teszünk.
Én szoktam peremet csinálni a tásztának, hogy a folyós feltét ne csurogjon le, és érdemes kicsit elősütni a tésztát, csak 5-10 percig.

750g szilva vékonyra szeletelve: a tésztára fektetjük
lelocsoljuk az öntettel:
2 felvert tojás
2 ek tejszín
150g tejföl
75g cukor (barna jobb)
1 kk fahéj
összekeverjük, rá a szilvákra, és a szokott módon megsütjük.
(Magas fokozaton kb 230-250 fokon; nem tudom, pontosan mennyi idő, 10 és 15 perc között.)
Üdv: Ildi

Eperlány írta...

Köszönjük az ötletet, elkészítjük és beszámolok. De leghamarabb csak a jövő héten.