Ehhez az egytálételhez csak akkor állok neki, ha van időm pepecselni. Hiába ajánlják tapasztalt, híres séfek, séf nők, hogy előző este készítsük el a hozzávalókat, és másnap rétegezzük és süssük meg, nekem ez sosem jön össze. Ugyanis, a húsos mártás, a burgonya, a padlizsán és a besamel külön-külön elkészítése után, összepakolni nem kunszt már, nem beszélve arról, hogy akkor már nem bírnék várni másnapig arra, hogy végre ehessek belőle.
3 közepes padlizsán, vagy 4-5 kicsi
50 dkg bárány vagy marhahúsból az igazi (amikor nem ettünk vörös húst akkor csirkéből készítettem, és disznóból is főztem már)
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
l kk oregánó
1 kk őrölt fahéj
olívaolaj
2 ek zsemlemorzsa
csipet cukor
Besamel:
4 dkg vaj
4 ek liszt
4 dl tej
2 tojás
só és frissen őrölt bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
A séfek ajánlják a padlizsán elősózását és lemosását, hogy a keserű levét kiengedje a zöldség, de én ezt mindig kihagyom. Helyette csak felszeletelem –kedvemtől függően hosszában vagy karikában – sütő lemezre fektettem, sózom, borsozom, kicsit megspriccelem olíva olajjal és aranybarnára sütöm 220 fokon tíz-tizenötperc alatt.
Míg ezek sülnek, elkészítem a húsos ragut. A vöröshagymát ráérősen megfonnyasztom, majd hozzáadom a húst, amit fehéredésig sütök.
(Régebben a húst sütöttem előbb fehéredésig, amit kivettem, újabb olajban a hagymát pirítottam pirosra, és visszatettem hozzá a húst. De így hogy lassan párolom a hagymát, jól kiengedi az erejét, és a hozzárakott hússal, míg az kifehéredik, a hagyma pont jól megpirul.)
Sózom, borsozom, hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot. (Le lehetne hámozni, de ezzel sem szenvedek, nem zavar bennünket a héja.)
Megszórom az oregánóval, fahéjjal, és mivel paradicsomos étel meg is cukrozom enyhén, megbolondítom egy kis vörösborral, és fedő alatt, negyed órát, közepes lángon párolom.
Ez idő alatt, a burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, majd lepucolom és karikázom. Elkészítem a besamelt: Felverem a két tojást egy csipet sóval. A tejet a mikróban megmelegítem. A vajat kis lángon egy vastag falú fazékban felolvasztom, megszórom a liszttel, és habverővel elkeverem csomómentesre, egy-két percig keverve még melegítem, majd lassan felöntöm a meleg tejjel. Kiveszek belőle pár kanálnyit, amivel fellangyosítom a felvert tojást, amit lassan hozzácsurgatok az egész szószhoz. Sózom, borsozom, fűszerezem szerecsendióval (mindig frissen reszelem).
Egy jénait kiolajozok, vagy kivajazok, meghintem zsemlemorzsával és rétegezem bele a hozzávalókat: burgonya, padlizsán, húsos ragu, besamel.. a tetejére besamelt öntök és megszórom juhsajttal.
Most csak cheeseland trappistát kaptam, nem vesztek össze.
50 dkg bárány vagy marhahúsból az igazi (amikor nem ettünk vörös húst akkor csirkéből készítettem, és disznóból is főztem már)
50 dkg burgonya
50 dkg paradicsom
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl száraz vörösbor
l kk oregánó
1 kk őrölt fahéj
olívaolaj
2 ek zsemlemorzsa
csipet cukor
Besamel:
4 dkg vaj
4 ek liszt
4 dl tej
2 tojás
só és frissen őrölt bors
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
A séfek ajánlják a padlizsán elősózását és lemosását, hogy a keserű levét kiengedje a zöldség, de én ezt mindig kihagyom. Helyette csak felszeletelem –kedvemtől függően hosszában vagy karikában – sütő lemezre fektettem, sózom, borsozom, kicsit megspriccelem olíva olajjal és aranybarnára sütöm 220 fokon tíz-tizenötperc alatt.
Míg ezek sülnek, elkészítem a húsos ragut. A vöröshagymát ráérősen megfonnyasztom, majd hozzáadom a húst, amit fehéredésig sütök.
(Régebben a húst sütöttem előbb fehéredésig, amit kivettem, újabb olajban a hagymát pirítottam pirosra, és visszatettem hozzá a húst. De így hogy lassan párolom a hagymát, jól kiengedi az erejét, és a hozzárakott hússal, míg az kifehéredik, a hagyma pont jól megpirul.)
Sózom, borsozom, hozzáadom a cikkekre vágott paradicsomot. (Le lehetne hámozni, de ezzel sem szenvedek, nem zavar bennünket a héja.)
Megszórom az oregánóval, fahéjjal, és mivel paradicsomos étel meg is cukrozom enyhén, megbolondítom egy kis vörösborral, és fedő alatt, negyed órát, közepes lángon párolom.
Ez idő alatt, a burgonyát sós vízben, héjában megfőzöm, majd lepucolom és karikázom. Elkészítem a besamelt: Felverem a két tojást egy csipet sóval. A tejet a mikróban megmelegítem. A vajat kis lángon egy vastag falú fazékban felolvasztom, megszórom a liszttel, és habverővel elkeverem csomómentesre, egy-két percig keverve még melegítem, majd lassan felöntöm a meleg tejjel. Kiveszek belőle pár kanálnyit, amivel fellangyosítom a felvert tojást, amit lassan hozzácsurgatok az egész szószhoz. Sózom, borsozom, fűszerezem szerecsendióval (mindig frissen reszelem).
Egy jénait kiolajozok, vagy kivajazok, meghintem zsemlemorzsával és rétegezem bele a hozzávalókat: burgonya, padlizsán, húsos ragu, besamel.. a tetejére besamelt öntök és megszórom juhsajttal.
Most csak cheeseland trappistát kaptam, nem vesztek össze.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése