2009. február 16., hétfő

Csevapcsicsa vagy kebab (ossza be mindenki magának)


A török, horvát avagy arab és egyéb étkezdékben valahogy sosem próbáltam ki eme ételt. Ehhez Stockholmig kellett utaznom, ahol a testvéremék ismertettek meg vele még évekkel ezelőtt, ahol bulgurral, ajvárral és olívakrémmel ettük. Ez utóbbira már nem is emlékszem milyen volt, de egy telefont megér.
Azóta rengeteg receptet átnéztem már, Váncsa István változatai győztek meg a legjobban ugyan, de persze tovább fejlesztettem magamnak.

Íme az én kebabom:

500 gramm darált hús vegyes (marha és disznó, bár jó lenne a bárány vagy birka)
1-2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. só
sok-sok frissen tört bors, legalább 1 tk.
1 tk. római kömény
1 ek. egész koriander durvára törve
1 ek. olívaolaj
Egy csokor friss petrezselyem
Egy löttyintésnyi konyak vagy gin

Összekeverjük, állni hagyjuk legalább fél órát, majd vizes kézzel hengereket formázunk, amit nyársra szúrunk. Tepsibe teszem és sütőben, grill program alatt készre sütöm, egyszer megforgatom. Érdemes alufóliát alá tenni, hogy felfogja a finom szaftot. Nyáron igazi grillen, illetve faszén között sütni ha van rá lehetőségünk.

Nincsenek megjegyzések: