2011. szeptember 21., szerda

Adalékanyag nélkül

Az egyik legfontosabb alapszabály a módosított étkezésemben hogy igyekszem adalékanyag- mentesebben étkezni. Amennyire csak lehet. Nem könnyű, és nem olcsó. Ugyanúgy figyelek erre a péksüteményeknél, kenyereknél, annál a kevés hús terméknél amit fogyasztunk, a tejtermékeknél és igen, a fűszereknél is. Lassan mindenre megtalálom a megfelelő gyártót, a megfelelő termékeket. Ezért sem könnyű és olcsó így étkezni, mert mindent máshol lehet és/vagy érdemes beszerezni.
A joghurtot például újra elkezdtem házilag készíteni, de pechemre Zalán elég rapszodikus evés ügyileg, így nem egyszer a wc-ben landolt a megromlott tejtermék. Így, inkább vásárolom  a készet a Cserpes Sajtműhelyből. Mint ahogy a túró rudit, a sajtokat és a sajtkrémeket is. Nem mondom, hogy időnként nem vásárolok mást, inkább Zalánnak, mert ő szereti az egyebeket is. Megszokta a bölcsiben, a nagyiknál, s hát erre korábban így nem figyeltem. De igyekszem őt is átállítani. 


A példának okáért miért teszem ezt, íme egy összehasonlítás, ami szerintem, önmagáért beszél. S nem csak így, ízre is. Aki már készített önmaga otthon joghurtot, a Cserpesnél ugyanazzal a kissé nyálkás, nyúlós állaggal találkozhat, mint a magunk készítettnél. Mert nincs benne sűrítőanyag sem. 


Íme a Cserpes erdei gyümölcsös joghurt összetétele: passztőrözött tej, erdei gyümölcs (8 %), cukor, joghurt kultúra


A Danone erdei gyümölcsízű, élőforrás joghurt összetétele: tej, erdei gyümölcsízű készítmény (6,5 %) /cukor, folyékony cukor, szeder 11,9%, eper 11,5 %, málna 5 %, eperpüré 4,5 %, stabilizátor (módosított kukoricakeményítő) szederpüré 3,6 %, áfonya 3,5 %, bodza-, fekete répa-, cékla-, hibiszkusz koncentrátum, savanyúságot szabályozók (citromsav, trinátrium-citrát), aroma/ cukor, víz, módosított kukoricakeményítő, sűrítő anyag (pektin), élő joghurtkultúra Gyümölcstartalom: 2,6 százalék

2 megjegyzés:

szi írta...

Durva. És én naivan még azt hinném, hogy az elsö elöállítása az olcsóbb. Én natúr biojoghurtot szoktam venni a gyerekeimnek (én nem szeretem). Abba rakok nekik gyümölcsöt, házi lekvárt vagy bioalmaszószt, amit megszórok fahéjjal és manduladarabkákkal. Elöfordul az is, hogy natúr müzlit raknak bele.
Sok szerettel gondolok Rátok! Üdv, Ildi

Eperlány írta...

Szia Ildi,

igen, én is szoktam bio müzlit is venni. S ahogy írod, ahogyan az itthon készültet is magam ízesítem, ahogy te is írtad.
Az adalékanyag mentes joghurt, a Cserpes 250 grammmos és 215-240 Ft között van, attól függően hol veszed. A könnyű és finom Danone 125 grammos és 65 Ft. Szóval az adalékanyagmentes dupla annyiba kerül.
Köszönöm a támogatást!
Eper