A karácsonyi menü fejben már összeállt, a friss hal-, és húsárun, illetve a gombán kívül minden beszerezve. A mézeskalács tészta két napja pihen a hűtőben, és egy túrós-sajtos rúd tészta is mellé ült ma, a holnapi szomszédos forralt-borozgatásra. Utána, remélem, nem leszek annyira pityókás, hogy a mézeskalács házikó is megállja a telkét. Az ajándékok 90 százalékban be vannak csomagolva. Az ünnep előtti nagytakarítás Flylady módra is egész jól alakul. Már csak a karácsony várat magára.
S hogy addig se koplaljunk, viszont ne is terheljük túlságosan a gyomrot, íme egy könnyű recept:
Mustáros kelbimbó (Actifryban sült) krumplival
40 dkg kelbimbó
50 dkg krumpli
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 Actifry kanálnyi olívaolaj vagy kb. 3-4 ek. olaj
1 ek. IKEA mustár
só, bors
Ha nincs Actifry-unk, akkor sem kell elkeseredni. Ebben az esetben a burgonyát tepsiben süssük meg a felcikkezett hagymával együtt meglocsolva az olajjal, egy kis víz hozzáadásával. Akár csak úgy, mintha tepsis burgonyát készítenénk. Ha van gépünk, akkor a felkockázott burgonyát 2 Actifry mérő kanálnyi olajon süssük meg, a sütési idő felénél, amikor már kezd színe lenni a zöldségnek, adjuk hozzá a cikkekre vágott vöröshagymát is. Míg a gép forgatja a krumplit (vagy sül a sütőben) a kelbimbót a két összezúzott fokhagymagerezddel, és annyi vízzel sem, ami ellepné, fedő alatt, közepes lángon, pároljuk meg. Majdnem puhára. Mikor készen van a krumpli adjuk hozzá a leszűrt kelbimbót, keverjük hozzá óvatosan a mustárt, sózzuk és borsozzuk meg.
Nem kell az IKEA mustárhoz ragaszkodni, én szeretem az egyszerre édes és csípős ízét a kardemummal és fahéjjal. El tudom képzelni egy más jellegű, jóval minőségibb Clovis vagy Tamaris mustárral is. Pl. egy Tamaris fügés mustárral.
3 megjegyzés:
Boldog Karácsonyt kívánok nektek!
Legyen nyugodt és szép ünnepetek.
Boldog Karácsonyt, Ági! és nagy puszi, Zalánnak is!:-)
Kedves Daisy és Anikó!
Köszönöm, hogy gondoltatok rám! Boldog karácsonyt kívánok nektek!
Eper
Megjegyzés küldése