2013. október 30., szerda

Kézzel gyártott francia vajas keksz


Andrea, édesapám felesége amikor csak hazalátogat mindig gondol rám is. Legutóbb egy igazi francia vajas kekszgyártó készlettel lepett meg, amivel minden héten újabb és újabb, magam gyártott, adalékanyagmentes édességet gyárthatok. A készletben van egy kiszúró, olyan, mint egy pecsét, és egy kis szakácskönyv, tele édes és sós keksz remekekkel, még vajas kekszből készített tiramisu recept is van benne.


Franska smörkex, azaz Francia vajas keksz alap recept (50 darab)


2,5 dl nádcukorpor (fehér porcukor, nyírfacukor is lehet persze)
20 dkg vaj
1, 25 dl víz
másfél kk. só
8,5 dl liszt
1 tk. sütőpor


Tűzhelyre téve, alacsony hőfokon összeolvasztjuk a cukrot, a vajat, hozzáadva a vizet és a sót. Langyosra hűlés után lehet vele továbbdolgozni: hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, és egy fakanállal egyneművé keverjük. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük mintegy 3-4 órára.

A sütőt 175 fokra melegítjük. (csak alul sütés) A tésztát téglalapalapúra nyújtjuk, kb. fél centi vastagra, és a téglalap alakú kiszúróval (ennek hiányában kör alakúval) mintegy 50 darab kekszet szaggatunk ki. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
Körülbelül 12 percig sütjük, rácsra azonnal kivéve hagyjuk kihűlni.

Az adag felét forró étcsokoládéba mártottam.

6 megjegyzés:

Mézeskalács írta...

Nagyon szuper ez a kiszúró! Folyik a nyálam azokra az étcsokiba mártott kekszekre gondolva:)

Eperlány írta...

Mézeskalács, mondanám, hogy fuss át és készítünk egy adagot, de sajnos nem a szomszédban vagy...posta? :-)

Marcsi írta...

Hűűű de jó ez a kis szerkentyű.
Jó keksz gyártást.

E.M.A.K. írta...

Elnézést, de a 8,5dl a liszt? Csak mert oda is víz van írva. :)

Unknown írta...

Kedves webmester,

Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

Üdvözlettel,
Tünde
info@osszesrecept.hu

Eperlány írta...

Köszi Emak, javítottam! :-)