2017. március 9., csütörtök

Gluténmentes svéd hercegnőtorta/ Glutenfri svenska princesstårta


Az elmúlt pár év alatt megtanultam bánni a búzamentes alapanyagokkal. Így amikor egy éve hozzá kellett csapnom a laktózmentességet is, az előbbit magam, az utóbbit a kisfiam miatt, az már nem osztott-szorzott a nehézségi szinten.
Ettől még néhanapján elrontok dolgokat. Ezt a tortát például három napig készítettem. A kicsi átmérőjű kapcsos formában a megszokott sütési hő és idő három adag piskótát késztetett kukázásra. Rá kellett jönnöm, kisebb formához, alacsonyabb hőfok kell. De a végén csak sikerült a torta, a kisfiam nagy örömére.
Elöljáróban annyit: nem olyan nehéz elkészíteni, mint amilyen hosszú leírni! Bátorság!

16 cm-es, kicsi kapcsos tortaformához
Piskóta:
4 tojás
4 ek Schär C-mix liszt
4 ek cukor
8 ek szódavíz
1 tk sütőpor
A vaníliakrémhez
1 dl lm tej
1 dl lm habtejszín
4 tojássárgája
2 tk cukor
1/2 tk őrölt vaníliapor (1 egész vanília kikapart belseje)
1 ek kukoricakeményítő
A tejszínhez:
4 dl lm habtejszín
2 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
2 dl sűrű málnalekvár
150 g zöld marcipán
20 g piros marcipán
vaj és liszt a sütőforma kikenéséhez
50 g Tibi étcsoki gőz fölött felolvasztva + fél tk. lm vaj.
A tojásfehérjét kemény habbá vertem, a tojássárgáját a cukorral fehérre habosítottam, majd a vízzel fellazítottam, a lisztet elkevertem a sütőporral. A felvert tojáshabhoz kanalanként kevertem a cukros, vizes sárgáját és a sütőporos lisztet. A piskótát egy 16 cm-es (kicsi) kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformában sütöttem ki, éppen hogy előmelegített sütőben, mindössze 160 C fokon, csaknem félóra alatt, kizárólag alsó sütésen. Mikor teljesen kihűlt három lapra szeleteltem.
Ezalatt elkészítettem a vaníliakrémet: a tejet és a tejszínt a vaníliával felforraltam, s félretettem míg ki nem hűlt. A tojássárgáját összekevertem a cukorral és a keményítővel és a kihűlt tejes tejszínhez adtam, majd krémmé főztem közepes tűzön.
A díszítéshez: Porcukros nyújtólapon kör alakúra nyújtottam a zöld marcipánlapot és félretettem, - egy kis darabnyit a rózsa két levelének külön kinyújtottam, elkészítettem a marcipán rózsát: kinyújtottam egy 5 cm-es hosszú csíkra, és nem késsel, hanem kézzel 3 cm-es sávokra vágtam. Ezeket a sávokat feltekertem, az egyik végén összecsípve, majd köré egyenként a többi csíkot, így készült el a rózsa. A levelekhez a marcipán kis darabba kinyújtottam, és hústűvel rajzoltam meg a két levelet, amit késsel vágtam ki.
A tejszínhabot közvetlenül akkor vertem fel keményre, amikor nekiálltam összetenni a tortát.
Az alsó lapra málnalekvárt kentem, majd rá a vaníliakrémet. Erre ráhelyeztem a következő tortalapot, amire rátettem a tejszín egyharmadát és nemcsak a lapot, hanem magát a tortát is körbekentem vele. Erre tettem rá a harmadik tortalapot úgy, hogy azt szépen lehúztam a szélein, hogy kissé púpos tortát kapjunk. Erre ráhalmoztam a maradék tejszínt, amit szintén körbe, félkör alapban, kissé púposan rákentem a tetejére.
 Sodrófára tekerve átraktam a kinyújtott zöld marcipánmasszát a tortára, és kissé nedves kézzel, lesimítottam a tetejét lefelé oldalra, majd az oldalakat simítottam el úgy, hogy a hullámokat elsimítsam. A piros rózsának a torta tetején egy pici keresztet vágtam, abba szúrtam bele a marcipánvirágot. Mellétettem a két rózsalevelet és megszórtam porcukorral. A felolvasztott csokival csíkokat húztam rá.
Itt egy videó az összerakáshoz: https://www.youtube.com/watch?v=jcySM0cMYv8


Nincsenek megjegyzések: