2010. január 12., kedd

Meglepő portugál kelleves virslivel




Újabban késő este főzök, mert nem bírok olyan korán felkelni, hogy mire Maci elindul a munkába az ebédje is kész legyen. Erről a levesről a címe alapján nem gondoltam semmi nagy dologra. Gondoltam, hamar meglesz, ez a sima zöldségleves virslivel. De miután hozzáláttam, és legfőképpen mikor megkóstltam, kiderült ez nem egy sima zöldségleves. Hanem, meglepő módon egy gyorsan elkészülő szenzációs íz orgia. Amit akkor és ott, egyébként időszerint éjfél előtt fél órával nem bírtunk abbahagyni. Maci csak annyit kérdezett miután megkóstolta:
- Idáig miért nem főzted?

A leves "portugálcsavarja" egyébként a fűszerezésben rejlik. A recept előír 1/2 kiskanál vegyes fűszert, ami az ajánlás szerint lehet barbecue fűszerkeverék is. Mivel nekem itthon se fűszerkeverékben, se kész szószban nincsen, magam állítottam össze. De úgy, hogy azokat az alkotó részeket, amit amúgy is kért a recept nem kevertem még külön bele. Ez alapján a következőek kellenek hozzá:

Meglepő portugál kelleves virslivel

25 dkg fűszeres (én simát használtam) baromfi virsli
fél fej kelkáposzta
2 közepes sárgarépa
1 kisebb piros húsú paprika
1 l csirkealaplé
1 vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 kk. fahéj
1 ek. barnacukor
1/2 tk. cayenne bors
1/2 tk csemege pirospaprika
1 1/2 kk. só
3 tekersényi őrölt bors, vagy 1/2 tk. készen őrölt
4 ek. reszelt parmezán
1 ek. olaj 50 dkg csicseriborsó konzerv (amit én kihagytam, a frissen sütött tortilla szerintem jobban passzol hozzá)


Kezdjük el megfonnyasztani a kockára vágott vöröshagymát közepesen forró olajon, s ha már a hagymakockák eléggé puhák és aranyszínűek, akkor vegyük le a hőfokot a legalacsonyabbra, és tegyük hozzá a zúzott a fokhagymát, a fahéjat és a barnacukrot. Hagyjuk, hogy egy kicsit megkaramellizálódjon, majd adjuk hozzá a pirospaprikát, a cayenne borsot a fekete borsot is, és a sót. Süssük egy percig. Keverjük bele a kelkáposztát kisebb darabokra tépkedve és a fél karikákra szeletelt sárgarépákat is. Majd öntsük fel az alaplével. (használhatunk vizet és két tyúkhúsleves kockát is). Főzzük lefedve alacsony hőfokon.
Közben a felkarikázott virsliket egy serpenyőben öntsük fel fél centi magasan vízzel, és lassan kezdjük el főzni. Hagyjuk, hogy elpárologjon alatta a víz, és szépen megpirosodjon, majd fordítsuk meg a karikákat és a másik oldalukat is süssük barnára. Ha készen van, keverjük a leveshez.
Kb. fél óra főzés után készen van a levesünk. Tálaláskor szórjuk meg parmezánnal.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nem sok bele a fél kávéskanál őrölt bors??? Nem inkább mokkáskanalat akartál írni?
Én imádom a borsot, de a család kitérne a hitéből, ha ennyit raknék bele.

Eperlány írta...

Attól függ, milyen a bors minősége, és mekkora a teáskanalad. És persze nem púpozpttan. Én mindig frissen tekerem bele, a frissen őröltből így három fordításnyi került bele.
A leves csípős, de nem méreg erős. És a kel felszívja. De persze szabadon, ízlés szerint variálható. Illetve fel is öntheted még alaplével, vagy vízzel.

Névtelen írta...

A szövegben említett 1/2 kiskanál vegyes fűszerrel végül mi lett?

Eperlány írta...

A felsorolt hozzávalókban benne van.