Náluk eredetileg marhahúsból ettük, és gombócokban. Akkor a són, borson, tojáson, hagymán és a fetán kívül más nem került bele. Itthon készítettük már úgy is, de disznóhúsból, egyben sütve, kotányi görög fűszerkeverékkel feldobva is.
50 dkg darált marhahús, 10 dkg feta, 2 tojás, só, bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma
vagy
50 dkg darált sertés hús, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors, 2 ek. kotányi görög fűszerkeverék
Zöldség köret: 1 kg krumpli, 1/2 kg sárgarépa, 1/2 kg fehérrépa, 2 lapos ek. szárított vagy 1 maroknyi friss kakukkfű, 1 ek. só
Szósz: 1 pohár tejföl vagy fele-fele arányban joghurttal, 2 gerezd préselt fokhagyma
Attól függően, mi van otthon, készítem el, az egyik vagy a másik fasírtot. A fetás változatból gombócok készülnek, amit nem prézlizek be, hanem csak nagyon kevés olajon, a lapáttal sokszor lenyomkodva serpenyőben pirosra sütök. A másik változatnál az egészet egy vékonyan kiolajozott tepsibe simítom, és 180 fokon kb. fél óra alatt megsütök.
Mindkét változathoz a következő zöldségköretet készítjük. A burgonyát megpucoljuk, és hasábokra vágjuk, a kétféle répát csíkokra szeljük. Az egészet tepsibe szórjuk, sóval és kakukkfűvel átforgatjuk. És közepes hőfokon fél óra alatt készre sütjük. (Ha egyben készül a fasírt, nyugodt szívvel egyszerre teszem őket a sütőbe).
Az egészet a fokhagymával elkevert tejföllel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése