2010. február 23., kedd

Fetás fasírt kakukkfüves sült zöldséggel

Mint sok kedvenc receptem, ez is a testvéremék konyhájából ered. Néha csak azért főzzük azt amit náluk ettünk, hogy úgy érezzük mellettünk vannak. 1500 km nagyon-nagyon sok, s több, mint egy éve nem láthattuk őket. Nagyon hiányoznak!

Náluk eredetileg marhahúsból ettük, és gombócokban. Akkor a són, borson, tojáson, hagymán és a fetán kívül más nem került bele. Itthon készítettük már úgy is, de disznóhúsból, egyben sütve, kotányi görög fűszerkeverékkel feldobva is.


50 dkg darált marhahús, 10 dkg feta, 2 tojás, só, bors, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma

vagy

50 dkg darált sertés hús, 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 tojás, só, bors, 2 ek. kotányi görög fűszerkeverék

Zöldség köret: 1 kg krumpli, 1/2 kg sárgarépa, 1/2 kg fehérrépa, 2 lapos ek. szárított vagy 1 maroknyi friss kakukkfű, 1 ek. só

Szósz: 1 pohár tejföl vagy fele-fele arányban joghurttal, 2 gerezd préselt fokhagyma

Attól függően, mi van otthon, készítem el, az egyik vagy a másik fasírtot. A fetás változatból gombócok készülnek, amit nem prézlizek be, hanem csak nagyon kevés olajon, a lapáttal sokszor lenyomkodva serpenyőben pirosra sütök. A másik változatnál az egészet egy vékonyan kiolajozott tepsibe simítom, és 180 fokon kb. fél óra alatt megsütök.
Mindkét változathoz a következő zöldségköretet készítjük. A burgonyát megpucoljuk, és hasábokra vágjuk, a kétféle répát csíkokra szeljük. Az egészet tepsibe szórjuk, sóval és kakukkfűvel átforgatjuk. És közepes hőfokon fél óra alatt készre sütjük. (Ha egyben készül a fasírt, nyugodt szívvel egyszerre teszem őket a sütőbe).
Az egészet a fokhagymával elkevert tejföllel tálalom.

Nincsenek megjegyzések: