2011. november 16., szerda

Fehérrépa-krémleves

Lassan az ősznek is már vége van, s nyakunkon a tél. A hidegről beérve a legmelengetőbb egy tál forró leves tud lenni. A fehérrépában az a legjobb, hogy sosem kapkodják el előlünk a polcokról, azon túl, hogy amúgy is pénztárcakímélő.                                                                     

4-5 szál kisebb vagy 2 nagyobb fehérrépa
2 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk. natúr vega mix ételízesítő (vagy egyéb más pl. vegeta)
só, bors, szerecsendió
1/2 liter víz
1 dl sűrű tejszín
1 ek. barna rizsliszt
1. tk. vaj és 1 tk. olívaolaj
fél csomag petrezselyem 
gruyére vagy más olvadós sajt
A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk, felkarikázzuk, a fokhagymát zúzzuk. A vaj és olaj keverékén átfuttatjuk őket, majd felöntjük a vízzel. A fűszerekkel izésítjük. Lassan puhára főzzük. Majd behabarjuk a lisztes tejszínnel. 
Mély tálkákba, a felkockázott pirítós kenyeret rakunk, jól megszórjuk reszelt sajttal, s erre merjük a levest, a tetejét friss petrezselyemmel hintjük.

4 megjegyzés:

Roza írta...

Nocsak!:) ezt ki fogom próbálni!:)

Nelli írta...

Eperke de jó, hogy jelentkeztél!Hogy vagy mostanában?Ez a leves nagyon finom lehet!Zalán szerette?

Eperlány írta...

Roza, szeretettel ajánlom!

Eperlány írta...

Nelli, köszönöm szépen, és a korábbi érdeklődésedet is!
Zalánnak ízlett, szerencsére a leveseket szereti, ezért is igyekszem változatosan kínálni! :-)