2010. június 18., péntek

Cseppnyi nyári hangulatok


Sok forint, és Apamaci szabadság hiányában kicsi nyaralásokban lehet csak idén részünk. A nyári hangulatunkhoz ezen a héten hozzájárult az egész lakást betöltöltő töltött paprika illata, és Zalán kis maszatos arca ahogyan tömte azt magába. Továbbá egy 4 dl-es üveg eperlekvár, ami tegnapra hűlt ki a szárazdunsztban. Szombaton megyünk újra az IKEA-ba is, kanapé ügyben, és vásárolunk poharakat is, a kancsószámnyi mentás limonádénkhoz. Vasárnap Zsámbékra látogatunk, megnézünk egy eladó ikerház részt, s ha már ott vagyunk megmutatjuk Zalánnak a romtemplomot, ahol utoljára akkor jártunk, amikor ő még a pocakomban volt. Majd piknikezünk ott.

Töltött paprika


7 közepes méretű paprika
Szósznak: 1 liter passzírozott paradicsomlé, 4 dl víz, 3. ek cukor, 1 ek. só
Tölteléknek: 60 dkg darált disznóhús (pl. comb), 1 fej hagyma apróra vágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 bögre rizs,
1 tojás, só, bors

A tölteléknek valókat összegyúrom. A rizst sosem főzöm elő. Mindig keverek bele egy tojást, ha maradna a töltelékből, ami nem fér bele a paprikákba, akkor azokat gombócokká gyúrva bele tudjam főzni anélkül, hogy szét ne essenek. Tudom, rendes háziasszony se a töltött paprikába, se a lecsóba nem főzi bele a paprika csuma alatti karikáját, de mivel én sajnálom kidobni, bizony belefőzöm a szószba. A végén úgy is összeturmixolom az egészet.
Szóval, egy széles lábosba belefektettem a töltött paprikákat és felöntöm a paradicsomlével, és a vízzel. Sózom, borsozom. Hosszú órákig csendesen főzöm. Amikor kész, a töltött paprikákat egy tányérra szedem, a visszamaradt szószt összeturmixlom. Ha a szósz nem elég sűrű, akkor egy merőkanálnyi szószba 1 ek. rétesliszttel elkeverek, és ezzel besűrítem a szószt. Majd visszateszem a paprikákat és újra összemelegítem az egészet.

Nincsenek megjegyzések: